Bourat nebo rekonstruovat? Odpověď nemusí být jednoduchá

Bourat nebo rekonstruovat? Odpověď nemusí být jednoduchá

Sdílejte

stone g77e846646 640

Pokud si koupíte starý dům, který si chcete přizpůsobit k obrazu svému, stojíte před náročným rozhodnutím: demolice nebo rekonstrukce? Na první pohled jednoduchá otázka se může stát velmi složitou. Pokud se rozhodnete objekt zbourat a postavit si nový, počítejte s tím, že cesta k vysněnému bydlení se prodlouží. Rozhodnete-li se rekonstruovat, musíte se přizpůsobit tomu, jak byl dům postaven, což nemusí být úplně podle vašich představ.

Proč demolice?

Pokud se rozhodnete pro demoliční práce, počítejte s tím, že za tuto službu zaplatíte nemalou částku. Na druhou stranu získáte volný pozemek, který si můžete zastavět dle svých představ. Nemusíte se přizpůsobovat stávajícím místnostem. Pokud se v domě nachází trhliny, vlhkost a podobné problémy, může být velmi nákladné jejich odstranění. V tomto případě může být méně náročná úplná demolice objektu. Projekty na nový dům obvykle nemusí být tolik drahé a náročné, jako v případě rekonstrukcí. Zapotřebí je ale počítat s tím, že zbouranou suť bude zapotřebí odvést a zlikvidovat. To znamená další náklady.

Proč rekonstruovat?

I když je dům starý, můžete se do něj nastěhovat (v závislosti a jeho stavu) hned a místnosti rekonstruovat postupně. To znamená, že na začátku stačí obyvatelná pouze koupelna s kuchyní a pokojem na spaní, ostatní místnosti postupně zrekonstruujete, aniž byste museli platit nájem za bydlení jinde. Velkou výhodou je také to, že nebudete potřebovat nové přípojky na kanalizaci, vodu a elektřinu, protože v naprosté většině jsou použitelné ty staré.

Stavební povolení

Na rekonstrukci můžete být potřeba získání stavebního povolení, stejně jako když se rozhodnete pro novou stavbu provedenou po zbourání té stávající. Nároky na získání tohoto povolení přitom mohou být stejně náročné, jak pro stavbu, tak také pro demolici. Povolení k demolici nebo ke stavbě může být časově náročné a samozřejmě není zadarmo.

Rate this post
Sdílejte