Toto tradiční řecké jídlo je vlastně variací na francouzskou dušenou zeleninu „ratatouille“. Základem je spousta zeleniny, bylinky, trocha koření a olivový olej. Briam se podává v nádobě, ve které se pekl a poslouží jako báječná příloha i jako samostatný pokrm. A to nejlepší je, že je opravdu jednoduchý a můžete jej obměňovat podle toho, co se zrovna urodilo na zahrádce nebo co jste si přinesli z farmářského trhu. Jestli nevíte, jak na to, vyzkoušejte recept autorky blogu „Zo srdca do hrnca“ Ely Krídlové.
Budete potřebovat:
- 4-5 brambor
- 1 cuketu
- 1 baklažán
- 1-2 cibule
- 4-5 rajčat
- Olivový olej
- Trochu soli
- Petrželovou nať, případně další koření podle chuti
- Tvrdý sýr, nejlépe fetu nebo brynzu
Jak na to:
Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte zeleninu na větší kousky, přidejte petrželovou nať, koření, sůl a olivový olej. Dobře promíchejte a rozložte do většího pekáče nebo hrnce, vyloženého pečicím papírem. Pečte zakryté při 200 °C po dobu asi 30 minut, poté zeleninu odkryjte a dopečte ještě dalších 15 minut. Hotovou zeleninu posypejte čerstvým tvrdým sýrem typu feta. Můžete podávat hned jako teplé jídlo nebo přílohu, ale skvěle chutná i jako studený salát.
Tip:
Jestli vás trouba zlobí a musíte během pečení pekáč nebo plech otáčet, možná je čas ji vyměnit za troubu Gorenje s patentovaným klenutým vnitřkem po vzoru tradičních kamenných pecí. „Tento unikátní tvar umožňuje vzduchu dokonale proudit kolem pokrmu, a proto bude jídlo pokaždé rovnoměrně upečené,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky Gorenje.
Jakou troubu používá Ela?
Ela peče v kombinované parní troubě Gorenje BCS798S24X s teplotní sondou a programovacím modulem ProCook s přednastavenými programy a funkcemi. Trouba s extra velkým objemem 73 l má patentovaný klenutý vnitřní prostor pro vzoru starých kamenných pecí pro profesionální rovnoměrné pečení. Má i funkci pro krokové pečení, pomalé pečení, pečení se třemi intenzitami páry bez kapek vody i přípravu pokrmů metodou sous-vide a mnoho dalších. Praktická je i automatická čisticí funkce AquaClean pomocí páry bez použití chemie nebo automatické odvápnění. Stojí 24 990 Kč.
O autorce blogu „Zo srdca do hrnca“
Ela Krídlová je povoláním rehabilitační lékařka. Už pátým rokem se ve volném čase úspěšně věnuje svému blogu Zo srdca do hrnca, teď jako maminka dvou synů ještě víc. Má ráda pikantní a exotickou kuchyni, ale ráda vaří i zdravější verze receptů své babičky. Svým blogem povzbuzuje čtenáře, aby se nebáli vařit poctivá jídla, investovali do kvalitních surovin a užili si nejen kreativní chvíle v kuchyni, ale i čas strávený s blízkými u stolu s dobrým jídlem.