Podle čeho vybírat pracovní desku kuchyňské linky

Pracovní desku potřebujeme v každé kuchyni. Než se rozhodnete pro její koupi, měli byste zhodnotit ta nejdůležitější kritéria. Mnoho z nás zajímá především finanční částka, kterou do kuchyňské linky investujeme, vězme však, že cena je závislá také na živostnosti desky, jejího složení, velikosti, tloušťky, použitého materiálu a mnohého dalšího.

Nejlevnější typ desek

K nejlevnějším a nepoužívanějším patří laminátové desky z dřevotřísky. Ty mohou mít různou povrchovou úpravu, čímž její životnost značně prodloužíte. Nejvyšší životnost mají ty, které mají vysokotlaký laminát. Ty, které mají klasickou úpravu bez postformingového zakončení, mohou být náchylné k vsakování vody, což způsobuje nabobtnání desky a její nenávratné poškození. Nevýhodou je, že ji nemůžeme zbrousit a tímto způsobem opravit. K nevýhodám patří i neodolnost k vysokým teplotám ať už od dna hrnce či horkého oleje, snadné poškrábání či poškození nožem. Spoje laminátové desky jsou viditelné, což může někomu také vadit. Abychom ale nekončili negativně, velkou předností je nejen cena, ale i jednoduchá údržba a velký výběr dekorů a barev.

V přírodním duchu

Mnoho lidí má rádo dřevo, a proto se rozhodne pro desku z masivu. Pokud o ně správně pečujete, značně prodloužíte jejich životnost. Je důležité desku průběžně ošetřovat olejem, který je určen právě k údržbě dřevěných desek. Nevýhodou je hrozba poškrábání nožem nebo způsobení skvrn, pokud na desku kápneme např. šťávu z červené řepy, nebo jinou barevnou tekutinu. Desku lze ale přebrousit a opět ošetřit olejem. Na klasickou pracovní desku počítejte s cenou cca 20 000 Kč.

Ne tak častý materiál v domácnostech – nerez

V profesionálních kuchyních se s nerezovými pracovními deskami setkáváme naprosto běžně, v domácnostech zřídka, nejde-li o typ kuchyně v netypickém stylu. Velkou výhodou je hygienická stránka, vysoká odolnost, co se týče teploty způsobené hrnci nebo olejem. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a poměrně snadné poškrabání. Životnost, která je skutečně značná, nám ale cenu brzy vykompenzuje.

Luxus pro milovníky žuly

Jestliže chcete váš příbytek pojmout v luxusním stylu, můžete zvolit také kuchyňskou pracovní desku z kamene. Nejčastěji používaná je žula nebo mramor, kdy za m2 zaplatíte přibližně 3 – 4 tisíce korun. Nevýhodou je, že u leštěných může dojít k poškrábání, důležitá je také správná péče o desku. Nevýhodou je také cena, ale podíváme-li se na životnost, investice je to dobrá.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli kuchyňskou pracovní desku, vždy se snažte použít takovou, aby ladila s ostatním vybavením interiéru a podtrhovala celkový styl.

Máte čisto ve skříních?

Máte čisto ve skříních?

Autor obrázku: kweez mcG

Blížící se vánoce jsou pro ženy často signálem, že by měly vytřít ve skříních. Nejen v šatních skříních, ale i kuchyňských. Vytahat všechny hrnce, pokličky, kuchyňské nářadí, talíře, mísy, prostě všechno do čehož se jim chce skutečně jen před vánoci. Ženy však často neví, jak jim designérky a designéři ulehčují práci a stále kupují jen obyčejný silnější papír… Nebo jen vaše babičky?

Povoskovaný papír

V drogeriích, nebo domácích potřebách běžně seženete povoskovaný papír. Pokud však prohledáte regálek s tímto zbožím, najdete možná vícero rolí. Jedny jsou již zmiňované – povoskovaný papír. Další jsou povoskovaný papír ve větší vrstvě, v obchodě s nápisem EXTRA povoskovaný papír. Je skutečně povoskovaný tlustší vrstvou a vydrží tak možná o rok déle.

Další variantou jsou igelitové role. Jsou velmi podobné těm lépe povoskovaným, ale jsou více odolné proti protržení. Nesporně lepší v okamžiku, kdy do skříně ukládáte ne úplně suché nádobí. Nepromokne, neprotrhne se a nebude hned plesnivět. Lehce setřete vše nečisté, mokré a nebude to nést další následky.

„Tapeta“ do linky

Nejlepší a nejspolehlivější vrstvou je tlustá, potažená role, tzv. tapeta do linky. Je potažená silnou vrstvou, nepromočí se, vlhkou ji protrhnete, jednoduše otřete, když se vám ve skříni vysype mouka. Sice stojí o nějaký peníz více, ale ta investice stojí za to. Za pár let trochu zažloutne, barvy nebudou tak zářivé a svěží, ale svůj úkol splní naprosto spolehlivě! Proto vybírejte pečlivě a nenechte se nalákat na levné, lehké a zbytečné zboží. Ušetříte si tak práci i zdraví.

Jak spojit obývací pokoj s kuchyní?

Jak spojit obývací pokoj s kuchyní?

Dnešním standardem je propojení obývacího pokoje a kuchyně s jídelnou. To je skoro pravidlem u nových bytů a domů. Často se ale objevuje i u domů, které jejich majitelé rekonstruují. Pokud vás tato tématika zajímá, nechejte se inspirovat tímto článkem.

Autor obrázku: Sarah_Ackerman

Princip propojení těchto interiérových částí bytů je velice podobný. Na kuchyňskou linku, která je zároveň i pracovním prostorem, pak navazuje jídelní část a pak obývací pokoj, tedy místnost, kde relaxujeme a setkáváme se s přáteli, rodinou a jinými návštěvami. Toto na první pohled jednoduché pravidlo ale nejde použít vždy a všude. Proto je občas dobré sáhnout k několika vychytávkám a zlepšováků.

Co když máte jenom KK, tedy kuchyňský kout v obývacím pokoji, a k oddělení kuchyně a obývacího pokoje je tady ostrůvek, který není zrovna vhodným bytovým prvkem do malých bytů. A co když jsou v bytě ve velké míře okna? Plná stěna je tedy ta, kde je kuchyňská linka, všechny ostatní stěny jsou narušeny okny či dveřmi, kam tedy postavit nábytek a pověsit televizor?

Je dobré si v takovém případě doprostřed místnosti postavit polopříčku, která z jedné strany slouží pro zavěšení televize, a z druhé strany z ní můžeme udělat jídelní kout. Naproti televizoru umístíme rozkládací rohovou sedačku s konferenčním stolkem.

Kuchyňská linka má tvar písmene L, a je ohraničena vysokými skřínkami, ve kterých je ukrytá spíž a najdeme tu i vestavěnou chladničku a mrazničku. Troubu můžete nainstalovat pod pracovní desku, mikrovlnu můžete dát do horních skříněk. Je to vhodné, protože ji máte ve výšce očí a nezabírá vám místo na pracovním stole. Kuchyňskou část můžete od zbytku místnosti rozdělit květináči s popínavkami. Až povyrostou, vytvoří tak zelenou zástěnu do kuchyně.

Jde o zajímavé a netradiční řešení, které může uspokojit taky náročné klienty.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (čtvrtá část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (čtvrtá část)

Deska ze skla

Jak je na tom sklo? I v kuchyňských deskách má své místo. Asi někdo podotkne, že deska ze skla musí být křehká, a tak se dá snadno rozbít, jenže nové technologie umí vytvořit sklo, které vydrží náročné práce při vaření. Má hladký povrch, takže se snadno čistí.

Aby deska ze skla vydržela občasné nárazy či teplé hrnce, musí se vyrobit z tvrzeného skla. Není problém na desce naklepávat plátky masa na nedělní řízky a položit na ni horkou právě dodělanou bramborovou kaši v hrnci či pánvičku po smažených řízcích.

Až kolem dvou set barev poskytuje deska ze skla, což není vůbec málo, a jistě najdete tu svojí, která bude vynikat s ostatním nábytkem a vybavením.

Abyste předešli poškrábání a skvrnám po vodě, můžete tomu předejít speciální úpravou povrchu. Úžasná je i její tloušťka. Má pouhých deset až dvanáct milimetrů.

 

Deska z nerezu

Pracovní desky z nerezu můžeme často vidět v kuchyní, kde se vaří více jídla. Je to možná proto, že snese jak mokro, výpary od velkých kotlů, či odolají zátěži, jenž je na ně kladen skoro celý den. Nikde nevidíte žádnou rez.

Je praktická, jednotvárná. Bude zvládat snést na svém povrchu horké nádobí. Chcete matný či lesklý vzhled? A co údržba, díky speciálnímu přípravku na nerezu, lze snadno čistit.

Podle čeho vybírat dřez (druhá část)

Podle čeho vybírat dřez? (druhá část)

Keramický dřez

Kdo si potrpí na keramiku, lze si pořídit i keramický dřez. Ten se vyrábí při 1200 stupních Celsia, proto přetrpí, když na něho položíme horké hrnce, prý je v tomto ohledu lepší než nerez. Nevadí mu, když se stane nehoda s vařícím olejem, protože snese i takovou nešikovnost. Čistit se dá i silnějšími kyselinami a věřte, že do keramické dřezu nevyžerete dírku, je dosti odolný. Nehrozí, aby se v něm ukládali bakterie a jiné, neboť je hladký bez pórů. Jak je to se škrábanci? Též si můžete oddychnout, protože nic takového nehrozí. Je vůči tomu odolný. Nemusíte bílou barvu? Je možné si vybírat ze 17 barev, snad tam bude i vaše, abyste byli s barvou keramického dřezu spokojení.

Jako skoro u každé věci je i u této nějaký ten zápor. Nebojte se, zas tak hrozný není. Keramický dřez se nedá totiž upravit podle vašeho otvoru v kuchyňské lince u vás doma. Počítat musíte i s vyšší cenou. Nemusíte řešit uschlé kapky, protože vůbec nejsou vidět.

Granitový dřez

Uschlé kapky nejdou vidět ani na granitových dřezech, které jsou tvořeny z kamenné drti. Jak je na tom s odolností? Přetrpí poškrábání, žádné patrné skvrnky. Akorát nevydrží takový žár jako keramický, pouze do 280 stupňů Celsia. Zato má širokou paletu barev, takže máte z čeho vybírat.

Syntetický dřez

Dalším kandidátem je dřez ze syntetického materiálu, jenž jeho část tvoří skelná vlákna. Odolá proti chemickým přípravkům, proti škrábancům.

Dřez z přírodního kamene

Mezi dražšími se nachází dřez vyrobený z přírodního kamene. Dřez z tohoto materiálu vám dost dlouho vydrží. Kvůli materiálu se vám může stát, že vám při malém nárazu sklenka praskne.

Dřez z umělého kamene

Pak tu máme umělý kámen, který nezvládá horké hrnce a pánvičky. Můžete jej nechat přibrousit, pokud se vám nebude zdát povrch hladký. Lze ho snadno čistit. Dobře sladit s kuchyňskou linkou.

 

Teď už víte, kolik možností máte ve výběru nového dřezu.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (třetí část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (třetí část)

 

Deska ze žuly

Pokud se zahledíme na desku ze žuly, jde o něco jiného, něco vynikajícího. Snese náraz kvůli své tvrdosti, svojí stavbou snáší horké hrnce, chemické látky a čistění a pečování je snadné. Velký výběr barev vám přidává k tomu, aby tato deska ze žuly patřila mezi horké kandidáty, i když cenou je někde jinde, než lamino desky, ale za to jakou má skoro nekonečnou životnost, za to by mohlo stát, přemýšlet o ní. Nemyslíte?

 

Deska z umělého kamene

Není vyjímkou využití v dnešní době umělého kamene. Je složen z drti horniny, přidané pryskyřice a barviv. Lidé si docela tento materiál oblíbili. Tento materiál řadíme mezi tvrdé materiály, kdy oplývají i odolností. Žádná špína nikam nezaleze, protože tu nejsou žádné póry. Nepřekvapí je ani teplý hrnec. Nebojí se také chemických látek. Prostě skvělý materiál pro vyrobení pracovní desky.

Vrcholem je životnost, dokonale se zbavíte škrábanců a máte výběr z několik barev. Nikde nenajdete jakoukoliv spáru, špína má tak tabu.

 

Deska z ušlechtilého betonu

Je si hodně podobná s deskou ze žuly, akorát se jinak zpracovává. Není mu cizí vyšší teplota, umí si lehko s ní poradit. Tvrdost jméno této desky, měla by přeci něco vydržet, když je z betonu. Barviček nabízí plnou hrst, neměli byste se obávat, že nenajdete tu svoji. Omývat a omývat, tak to tu neplatí, deska nevyžaduje péči každou hodinu. Jaké hospodyňce by se také chtělo, když je ráda, že uvaří dobré jídlo, a pak si po běhání v kuchyni raději odpočine.

I když si každý při vyslovení možná představí beton někde venku, jenž má společné vlastnosti jako ušlechtilý beton. I tvárnost a odolnost proti teplu je spojuje. Ale pozor, žádný kontakt s horkými předměty. To je jediné, co tyto dva materiály rozděluje. Mohou se tak objevit malé prasklinky, skvrnky atd. I když jsme vám psali, že odolá proti teplejším hrncům, tak ale ne horkým. Je dobré po ukončení práce, celou kuchyňskou linku utřít.

 

Deska z keramiky

Ti, co neodolají keramice asi budou velmi spokojeni, když jim nabídneme možnost desky právě i z keramiky. Je pravda, že její využití je spíš na takových místech, jako jsou chaty, rekreační bydlení, aby se spíše chlubila svým vzhledem, než použitím. Nebojte se, že by nestála ani za starou grešli, to nikoliv. Nepřijde si na ní voda ani nečistoty. Hraje tu velkou roli též její příznivá cena.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku (druhá část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku (druhá část)

 

Pracovní deska z masivního dřeva

Masivní deska se vyrábí z javoru, břízy, dubu, buku, ořech a z borovice. Z toho bříza a borovice patří mezi ty měkké dřeviny. Výroba desky z masivu není tolik náročná, díky její tvárnosti a zpracování. Odolnějším materiálem proti vodě je bambus, či větší zátěž deska z teaku.

Má však svoje mínusy. Není tak odolná proti nárazům a mokru. Aby se vyhnulo rychlejšímu opotřebování, je dobré dřevo potírat přírodním olejem a voskem, tito pomocníci mají pomoci, aby dřevo déle vydrželo a bylo aspoň trochu odolné před vlhkem. Některé se i lakují, aby zvládly nápor kuchaře či kuchařinky, kteří na této desce budou v kuchyni pracovat.

 

Pracovní deska z laminátu

Proč právě přemýšlet na lamino deskou? Protože cenově je přijatelná, a když se podíváme na její čištění, tak je bez problémů a snadné o proti desce z masivu, která potřebuje určitou péči. Čím dále vyniká? Pestrou paletou barev. Jestliže spíše holdujete dřevu, tak ani to není problém. Nabízí i tuto vymoženost.

Když to celé shrneme, tak její funkce, kterou by měla poskytnout je dobrá i s celkovou pečovatelskou údržbou, ani v barvách není zaostalá. A cena se pohybuje v oblasti pro každého přijatelné. Lamino desky nezapomínají ani na ty, co mají rádi něco, co vynikne v jejich interiéru, tím je extravagance. Tudíž vám nabízí mnoho příznivých možností, než negativ.

Pakliže máte pochyby, jestli lamino deska bude opravdu vypadat jako dřevo, ničeho se obávat nemusíte. Díky pórům nechá vyniknout přírodnímu dřevu, na první pohled nic nepoznáte.

 

Deska z přírodního kamene

Nejpoužívanějším materiálem na desku z přírodního kamene je žula, křemenec a rula. Tyto materiály jsou dobré na údržbu a odolnější než-li mramor. Ten má tendenci nasakovat do sebe vlhko, je to kvůli pórům, které tomu nahrávají. Proto tento materiál vidíme spíše v koupelnách.

Můžeme sem přiřadit i vápenec, který snižuje praktičnost v celkovém využívání pracovní desky. Nejsou vůbec tvrdé o proti rule, žule a křemenci. Při větším nárazu a nevhodném používání kuchyňských pomocníků se stane, že desku z mramoru a vápence poškodíte.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

 

Chystáte se koupit kuchyňskou linku, ale nevíte jakou desku na ní použít? Proto se vám budeme snažit přiblížit, jaké druhy jsou, a jak jsou praktické. Prvním vaším přáním asi bude, aby její životnost byla dlouhá, dalším faktorem bude její vzhled, protože by měla ladit s celou kuchyňskou linkou. Třetím by mohla by být její údržba, jenž by vám neměla zabrat hodně času, kdybyste ji čistili kartáčkem, protože se nečistoty zažraly.

Kuchyňská linka by neměla být zdraví škodlivá, při odkládaní potravin, kdy by mohla vylučovat látky nevhodné ke konzumování. Nechtěné jsou i póry, což zjistíte při válení těsta, nebo u přípravy masa. Z těchto surovin můžou nějaké ty částečky ulpět ve spárách a bakterie se pak jen hemží. Dobré není ani to, když máme na kuchyňské lince moc spár, neboť je to rej pro mikroorganismy, které v těchto spárách vznikají, protože se zde ukládá nečistota z vaření a z práce s jídlem celkově. Zrníčka, semínka, koření, ale i nečistota třeba z brambor, mrkve…

 

Jaké máme možnosti

Věřte nebo nevěřte, ale jak jde doba, tak nám stále poskytuje nové a nové vymoženosti. Není jak za našich babiček, které pracovaly na stolech a žádnou kuchyňskou desku neměly. Prostě si musely vystačit s tím, co měly. Je možné, že v jejich době nějaká kuchyňská linka byla, ale neměly výběr materiálu na kuchyňskou desku, neřešilo se to.

Dnes vám nabídnou všechny různé druhy kuchyňských desek. Jsou betonové, mramorové, masivní, s laminátovým povrchem, kdy se deska skládá z dřevotřísky, dále jsou vyrobené ze skla či keramické a nesmí nám tu chybět ani nerezové.

Než-li začnete s výběrem pracovní desky, rozmyslete se, jaký druh materiálu budou nebo mají vaše spotřebiče, jaký design bude vaše kuchyň celkově mít. Je to proto, abyste vybrali ten nejvhodnější materiál, ze kterého bude deska vyrobena, neboť by vám mohla hatit celkový pohled na vaši kuchyň.

 

Co vše má pracovní deska snést

Nehoda se může kdykoliv stát, proto by pracovní deska měla přetrpět chemické přípravky a mechanické poškození. Při práci s horkými hrnci se stane, že je položíte na desku, neboť máte málo místa na sporáku či potřebujete stabilnější postavení. Tak by deska měla odolávat vyšším teplotám. Její úklid by měl být snadný.

Když budete dodržovat tyto specifika, určitě váš výběr pracovní desky bude ten nejlepší. Jen nezapomeňte ani na jeden. Každé plus se počítá.

Podle čeho vybírat dřez

Podle čeho vybírat dřez

První část

Pokazil se vám starý dřez nebo chcete jen starý vyměnit za nový? Podle čeho ale vybírat, aby nám nějakou tu dobu vydržel?

Určitě byste se měli zaměřit na materiál. Materiál by měl vydržet vlhko a mokro, při odkapávání nádobí, jestliže chcete dřez s odkapávačem i bez něho. Nesmí být viditelná žádná rez ani náznak. Špatnou věcí nemusí být také prostor pro krájení zeleniny, masa spojený s dřezem, tudíž odolný proti zátěži. Je pravda, že dřez používáme každý den. Proto opotřebovávání je stálé.

Každičká hospodyňka může být ráda, pokud má takového pomocníka. Dřez nechybí už snad v žádné rodině, i když za našich babiček tomu bylo někdy jinak a vodu si musely nosit v kýblu, aby si omyly zeleninu či jiné potraviny na vaření. Než začaly umývat nádobí, tak si vodu nejdříve musely na kamnech ohřát, a pak teprve mohly začít. Ale je to v tom, že v každém domě neměli přívod vody. Dnes už to problém není, a tak nám to také šetří námahu a čas.

Vraťme se však zpět do přítomnosti. Co každý udělá, než si koupí dřez? Koukne do nějakého obchodu, třeba i na internetu, jenž nám tuto možnost poskytuje. Co první uvidíme? Tvary, velikosti a ze všeho nejdůležitější, popis z jakého materiálu se dřez vyrábí, případně do jaké kuchyňské linky se hodí. O tom jsme se již zmiňovali, že je to první faktor, který je rozhodující pro koupi námi vybraného zboží.

Nerezový dřez

Nejtradičnějším materiálem, který lze vidět nejvíce je dřez vyrobený z nerezu. Byl to hit, který měl oprávněné výhody. Nerezový dřez můžete dát skoro do každé kuchyně, aniž by vám zhatila váš výběr materiálu a typu kuchyňské linky, proto se hodí skoro k jakékoliv kuchyni. Taktéž nerezový je odolnější o proti keramickým, takže vám jen tak nepraskne, protože tento materiál docela dobře pruží. A co rez? Už jeho název vypovídá o tom, že kterákoliv rez nemá tady žádné oprávnění, ukázat se vám na očích.

Vytknout nerezovému dřezu můžeme jen dvě věci, viditelné malé škrábance a ve vyschlém lze spatřit stopy po kapkách. Někdo nad tím mávne jen rukou, ale jsou tu tací, jenž jim tyto stopy po kapičkách uschlé vody budou hodně vadit. Avšak i tento problém se dá vyřešit, a to tím, že zakoupíte nerez s mikrostrukturou a je po starostech. Nerez si můžete zakoupit v hladkém či matném provedení.