Podle čeho vybírat pracovní desku kuchyňské linky

Pracovní desku potřebujeme v každé kuchyni. Než se rozhodnete pro její koupi, měli byste zhodnotit ta nejdůležitější kritéria. Mnoho z nás zajímá především finanční částka, kterou do kuchyňské linky investujeme, vězme však, že cena je závislá také na živostnosti desky, jejího složení, velikosti, tloušťky, použitého materiálu a mnohého dalšího.

Nejlevnější typ desek

K nejlevnějším a nepoužívanějším patří laminátové desky z dřevotřísky. Ty mohou mít různou povrchovou úpravu, čímž její životnost značně prodloužíte. Nejvyšší životnost mají ty, které mají vysokotlaký laminát. Ty, které mají klasickou úpravu bez postformingového zakončení, mohou být náchylné k vsakování vody, což způsobuje nabobtnání desky a její nenávratné poškození. Nevýhodou je, že ji nemůžeme zbrousit a tímto způsobem opravit. K nevýhodám patří i neodolnost k vysokým teplotám ať už od dna hrnce či horkého oleje, snadné poškrábání či poškození nožem. Spoje laminátové desky jsou viditelné, což může někomu také vadit. Abychom ale nekončili negativně, velkou předností je nejen cena, ale i jednoduchá údržba a velký výběr dekorů a barev.

V přírodním duchu

Mnoho lidí má rádo dřevo, a proto se rozhodne pro desku z masivu. Pokud o ně správně pečujete, značně prodloužíte jejich životnost. Je důležité desku průběžně ošetřovat olejem, který je určen právě k údržbě dřevěných desek. Nevýhodou je hrozba poškrábání nožem nebo způsobení skvrn, pokud na desku kápneme např. šťávu z červené řepy, nebo jinou barevnou tekutinu. Desku lze ale přebrousit a opět ošetřit olejem. Na klasickou pracovní desku počítejte s cenou cca 20 000 Kč.

Ne tak častý materiál v domácnostech – nerez

V profesionálních kuchyních se s nerezovými pracovními deskami setkáváme naprosto běžně, v domácnostech zřídka, nejde-li o typ kuchyně v netypickém stylu. Velkou výhodou je hygienická stránka, vysoká odolnost, co se týče teploty způsobené hrnci nebo olejem. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a poměrně snadné poškrabání. Životnost, která je skutečně značná, nám ale cenu brzy vykompenzuje.

Luxus pro milovníky žuly

Jestliže chcete váš příbytek pojmout v luxusním stylu, můžete zvolit také kuchyňskou pracovní desku z kamene. Nejčastěji používaná je žula nebo mramor, kdy za m2 zaplatíte přibližně 3 – 4 tisíce korun. Nevýhodou je, že u leštěných může dojít k poškrábání, důležitá je také správná péče o desku. Nevýhodou je také cena, ale podíváme-li se na životnost, investice je to dobrá.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli kuchyňskou pracovní desku, vždy se snažte použít takovou, aby ladila s ostatním vybavením interiéru a podtrhovala celkový styl.

Jak vybrat pracovní desku na kuchyňskou linku

Jak vybrat pracovní desku na kuchyňskou linku

By: felth

Při výběru pracovní desky do kuchyně zvažujeme materiál podle plánovaného využívání kuchyně a samozřejmě cenu, kterou chceme za pracovní desku vynaložit. Je rozdíl, jestli v kuchyni trávíme čas vařením jenom občas, či zda vaříme stále a rádi, protože je to naše záliba.

Investovat nebo ne?

Pokud to není vyloženě náš sen mít krásnou mramorovou pracovní desku v kuchyni, je docela zbytečné investovat do takové pracovní desky. I když dnes už není mramor v kuchyni jen výsadou bohatých rodin.

Rozhodně se nám vklad brzy vrátí. Na přírodním kameni, kterým žula je, můžeme dělat v podstatě cokoliv. Není náchylná na tlak, na nárazy při klepání řízků, na pořezání povrchu při krájení přímo na desce… Je velmi snadno udržitelná v hygienické čistotě, stačí ji omýt vodou. Navíc každý vzor na ní je vždycky originální a její lesk je stálý. Není podmínkou ale, abychom měli pracovní desku s vysokým leskem, pokud to není náš tip. Deska může být i matná. Neublíží jí ani čištění nožem. Vydrží několik generací. Lze vybrat z různých odstínů přírodní hnědé, šedé, černé, bílé.

Většinou ale chceme pracovní desku z cenově dostupnějšího materiálu. Nabízí se nám desky z dřevotřísky, z masívu, nebo z umělého kamene.

Dřevotřískové desky jsou potažené laminátem matným nebo lesklým, v nabídce jsou nejrůznější vzory, které věrně napodobují dřevo nebo kámen. Nejsou pravda tak odolné na nárazy či řezání, je nutné používat podložky, prkénka.

Nemusíme se bát vysokého lesku u pracovní desky. Právě naopak, s jednoduchými kachličkami na stěně, které mají rovněž vysoký lesk, dodají kuchyni krásný čistý vzhled.

Pracovní desky z masívu jsou krásné, dělají se o síle 40 mm, před používáním potřebují úpravu, aby nenasávaly vodu nebo mastnotu. Mají bezesporu větší trvanlivost, než desky dřevotřískové. Oblíbené jsou i pracovní desky z umělého kamene. Jsou téměř nenasákavé a cenově dostupnější, než desky z přírodního kamene.

Představu o pracovní desce máme mnozí různou. Nejsou výjimkou ani desky skleněné, nerezové, anebo kachličkové. Vždy je třeba mít na paměti, co chceme v kuchyni provádět, jak ji budeme zatěžovat a v neposlední řadě chceme, abychom v kuchyni snadno udržovali pořádek.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (čtvrtá část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (čtvrtá část)

Deska ze skla

Jak je na tom sklo? I v kuchyňských deskách má své místo. Asi někdo podotkne, že deska ze skla musí být křehká, a tak se dá snadno rozbít, jenže nové technologie umí vytvořit sklo, které vydrží náročné práce při vaření. Má hladký povrch, takže se snadno čistí.

Aby deska ze skla vydržela občasné nárazy či teplé hrnce, musí se vyrobit z tvrzeného skla. Není problém na desce naklepávat plátky masa na nedělní řízky a položit na ni horkou právě dodělanou bramborovou kaši v hrnci či pánvičku po smažených řízcích.

Až kolem dvou set barev poskytuje deska ze skla, což není vůbec málo, a jistě najdete tu svojí, která bude vynikat s ostatním nábytkem a vybavením.

Abyste předešli poškrábání a skvrnám po vodě, můžete tomu předejít speciální úpravou povrchu. Úžasná je i její tloušťka. Má pouhých deset až dvanáct milimetrů.

 

Deska z nerezu

Pracovní desky z nerezu můžeme často vidět v kuchyní, kde se vaří více jídla. Je to možná proto, že snese jak mokro, výpary od velkých kotlů, či odolají zátěži, jenž je na ně kladen skoro celý den. Nikde nevidíte žádnou rez.

Je praktická, jednotvárná. Bude zvládat snést na svém povrchu horké nádobí. Chcete matný či lesklý vzhled? A co údržba, díky speciálnímu přípravku na nerezu, lze snadno čistit.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (třetí část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (třetí část)

 

Deska ze žuly

Pokud se zahledíme na desku ze žuly, jde o něco jiného, něco vynikajícího. Snese náraz kvůli své tvrdosti, svojí stavbou snáší horké hrnce, chemické látky a čistění a pečování je snadné. Velký výběr barev vám přidává k tomu, aby tato deska ze žuly patřila mezi horké kandidáty, i když cenou je někde jinde, než lamino desky, ale za to jakou má skoro nekonečnou životnost, za to by mohlo stát, přemýšlet o ní. Nemyslíte?

 

Deska z umělého kamene

Není vyjímkou využití v dnešní době umělého kamene. Je složen z drti horniny, přidané pryskyřice a barviv. Lidé si docela tento materiál oblíbili. Tento materiál řadíme mezi tvrdé materiály, kdy oplývají i odolností. Žádná špína nikam nezaleze, protože tu nejsou žádné póry. Nepřekvapí je ani teplý hrnec. Nebojí se také chemických látek. Prostě skvělý materiál pro vyrobení pracovní desky.

Vrcholem je životnost, dokonale se zbavíte škrábanců a máte výběr z několik barev. Nikde nenajdete jakoukoliv spáru, špína má tak tabu.

 

Deska z ušlechtilého betonu

Je si hodně podobná s deskou ze žuly, akorát se jinak zpracovává. Není mu cizí vyšší teplota, umí si lehko s ní poradit. Tvrdost jméno této desky, měla by přeci něco vydržet, když je z betonu. Barviček nabízí plnou hrst, neměli byste se obávat, že nenajdete tu svoji. Omývat a omývat, tak to tu neplatí, deska nevyžaduje péči každou hodinu. Jaké hospodyňce by se také chtělo, když je ráda, že uvaří dobré jídlo, a pak si po běhání v kuchyni raději odpočine.

I když si každý při vyslovení možná představí beton někde venku, jenž má společné vlastnosti jako ušlechtilý beton. I tvárnost a odolnost proti teplu je spojuje. Ale pozor, žádný kontakt s horkými předměty. To je jediné, co tyto dva materiály rozděluje. Mohou se tak objevit malé prasklinky, skvrnky atd. I když jsme vám psali, že odolá proti teplejším hrncům, tak ale ne horkým. Je dobré po ukončení práce, celou kuchyňskou linku utřít.

 

Deska z keramiky

Ti, co neodolají keramice asi budou velmi spokojeni, když jim nabídneme možnost desky právě i z keramiky. Je pravda, že její využití je spíš na takových místech, jako jsou chaty, rekreační bydlení, aby se spíše chlubila svým vzhledem, než použitím. Nebojte se, že by nestála ani za starou grešli, to nikoliv. Nepřijde si na ní voda ani nečistoty. Hraje tu velkou roli též její příznivá cena.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku (druhá část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku (druhá část)

 

Pracovní deska z masivního dřeva

Masivní deska se vyrábí z javoru, břízy, dubu, buku, ořech a z borovice. Z toho bříza a borovice patří mezi ty měkké dřeviny. Výroba desky z masivu není tolik náročná, díky její tvárnosti a zpracování. Odolnějším materiálem proti vodě je bambus, či větší zátěž deska z teaku.

Má však svoje mínusy. Není tak odolná proti nárazům a mokru. Aby se vyhnulo rychlejšímu opotřebování, je dobré dřevo potírat přírodním olejem a voskem, tito pomocníci mají pomoci, aby dřevo déle vydrželo a bylo aspoň trochu odolné před vlhkem. Některé se i lakují, aby zvládly nápor kuchaře či kuchařinky, kteří na této desce budou v kuchyni pracovat.

 

Pracovní deska z laminátu

Proč právě přemýšlet na lamino deskou? Protože cenově je přijatelná, a když se podíváme na její čištění, tak je bez problémů a snadné o proti desce z masivu, která potřebuje určitou péči. Čím dále vyniká? Pestrou paletou barev. Jestliže spíše holdujete dřevu, tak ani to není problém. Nabízí i tuto vymoženost.

Když to celé shrneme, tak její funkce, kterou by měla poskytnout je dobrá i s celkovou pečovatelskou údržbou, ani v barvách není zaostalá. A cena se pohybuje v oblasti pro každého přijatelné. Lamino desky nezapomínají ani na ty, co mají rádi něco, co vynikne v jejich interiéru, tím je extravagance. Tudíž vám nabízí mnoho příznivých možností, než negativ.

Pakliže máte pochyby, jestli lamino deska bude opravdu vypadat jako dřevo, ničeho se obávat nemusíte. Díky pórům nechá vyniknout přírodnímu dřevu, na první pohled nic nepoznáte.

 

Deska z přírodního kamene

Nejpoužívanějším materiálem na desku z přírodního kamene je žula, křemenec a rula. Tyto materiály jsou dobré na údržbu a odolnější než-li mramor. Ten má tendenci nasakovat do sebe vlhko, je to kvůli pórům, které tomu nahrávají. Proto tento materiál vidíme spíše v koupelnách.

Můžeme sem přiřadit i vápenec, který snižuje praktičnost v celkovém využívání pracovní desky. Nejsou vůbec tvrdé o proti rule, žule a křemenci. Při větším nárazu a nevhodném používání kuchyňských pomocníků se stane, že desku z mramoru a vápence poškodíte.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

 

Chystáte se koupit kuchyňskou linku, ale nevíte jakou desku na ní použít? Proto se vám budeme snažit přiblížit, jaké druhy jsou, a jak jsou praktické. Prvním vaším přáním asi bude, aby její životnost byla dlouhá, dalším faktorem bude její vzhled, protože by měla ladit s celou kuchyňskou linkou. Třetím by mohla by být její údržba, jenž by vám neměla zabrat hodně času, kdybyste ji čistili kartáčkem, protože se nečistoty zažraly.

Kuchyňská linka by neměla být zdraví škodlivá, při odkládaní potravin, kdy by mohla vylučovat látky nevhodné ke konzumování. Nechtěné jsou i póry, což zjistíte při válení těsta, nebo u přípravy masa. Z těchto surovin můžou nějaké ty částečky ulpět ve spárách a bakterie se pak jen hemží. Dobré není ani to, když máme na kuchyňské lince moc spár, neboť je to rej pro mikroorganismy, které v těchto spárách vznikají, protože se zde ukládá nečistota z vaření a z práce s jídlem celkově. Zrníčka, semínka, koření, ale i nečistota třeba z brambor, mrkve…

 

Jaké máme možnosti

Věřte nebo nevěřte, ale jak jde doba, tak nám stále poskytuje nové a nové vymoženosti. Není jak za našich babiček, které pracovaly na stolech a žádnou kuchyňskou desku neměly. Prostě si musely vystačit s tím, co měly. Je možné, že v jejich době nějaká kuchyňská linka byla, ale neměly výběr materiálu na kuchyňskou desku, neřešilo se to.

Dnes vám nabídnou všechny různé druhy kuchyňských desek. Jsou betonové, mramorové, masivní, s laminátovým povrchem, kdy se deska skládá z dřevotřísky, dále jsou vyrobené ze skla či keramické a nesmí nám tu chybět ani nerezové.

Než-li začnete s výběrem pracovní desky, rozmyslete se, jaký druh materiálu budou nebo mají vaše spotřebiče, jaký design bude vaše kuchyň celkově mít. Je to proto, abyste vybrali ten nejvhodnější materiál, ze kterého bude deska vyrobena, neboť by vám mohla hatit celkový pohled na vaši kuchyň.

 

Co vše má pracovní deska snést

Nehoda se může kdykoliv stát, proto by pracovní deska měla přetrpět chemické přípravky a mechanické poškození. Při práci s horkými hrnci se stane, že je položíte na desku, neboť máte málo místa na sporáku či potřebujete stabilnější postavení. Tak by deska měla odolávat vyšším teplotám. Její úklid by měl být snadný.

Když budete dodržovat tyto specifika, určitě váš výběr pracovní desky bude ten nejlepší. Jen nezapomeňte ani na jeden. Každé plus se počítá.